TMMOB
Jeoloji Mühendisleri Odası

75. Türkiye Jeoloji Kurultayı

“Jeolojik Kökenli Kaynakların Sürdürülebilir Kalkınmadaki Rolü”

MTA Genel Müdürlüğü Kültür Sitesi/ 10–14 Nisan 2023 / Ankara


 75. JEOLOJİ KURULTAYI KATILIM BELGESİ İÇİN LÜTFEN basinyayin@jmo.org.tr ADRESİNE MAİL ATINIZ!


Şubat 2023 tarihinde olan 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki iki deprem Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz ve Çardak-Sürgü faylarının kesiştikleri bölgede oluştu ve yaklaşık 350 km uzunluğundaki bir bölgeyi etkiledi. Büyük depremlerden sonra, bölgedeki fayların üzerindeki stresin arttığının bilinmesine karşın aynı gün saatler içinde iki büyük depremin gerçekleşmiş olması örneği yok denecek kadar nadir bir olgu. Deprem odak noktasının çok sığ olması, zemin koşullarının yerleşime uygun olmaması üretim hataları ile birleşince büyük bir felakat ile başbaşa kaldık!.. Maalesef. Depremde yaşamını yitiren ülkemizin güzel insanları ışıklar içinde uyusunlar, yıldızlar yoldaşı olsun.

10-14 Nisan 2023 tarihleri arasında yapılacak 75. Türkiye Jeoloji Kurultayı kapsamında depreme kaynaklık eden fayları ve yüzek kırıklarını konu alan ÖZEL OTURUM planladık. Bölgede çalışmış ve çalışmaları devam eden meslektaşlarımızın 14 Nisan 2023 Cuma günü gerçekleştirilecek bu oturuma katkılarını bekliyoruz.

Özel oturuma ilaveten, Tectonics ve Tectonophysics dergi editörleri ile özel oturumda sunulacak bildirileri içerecek ve akran değerlendirmesinden başarı ile geçecek makalalerden oluşan ÖZEL SAYILAR hazırlanması konusunda yapılan ön görüşmeler olumlu sonuçlanmıştır. Dergilere resmi olarak bir başvuruda bulunmak için aşağıdaki bilgiler içiren öneri metninin hazırlanması gerekiyor:

(1) Özel Sayının Başlığı
(2) Özel sayının amacını ifade eden kısa bir açıklama metni
(3) Misafir editor isimleri
(4) Olası makalelerin (tentative) başlıkları, yazar isim ve adresleri
(5) Makalelerin içeriğini ifade edecek kısa öz/özet
(6) ve de makale gönderimi için son tarih ile takip eden sürecin takvimlendirilmesi.

Bu bağlamda, Özel Oturum ve Özel Sayıya katkı sunmak isteyen meslektaşlarımızın hazırlayacakları makale(ler)nin başlığı, yazar isim ve adresleri ile kısa özetini (Kurultay formatına uygun bir şekilde Türkçe ve İngilizce olarak) 15 Mart 2023 Çarşamba günü gece yarısına kadar (erdin@metu.edu.tr) adresine göndermesini önemle rica ediyoruz.

Saygılarımızla.

75. Türkiye Jeoloji Kurultayı Düzenleme Kurulu

KURULTAYA ÇAĞRI

Sürekli artan Dünya nüfusu ve teknolojideki gelişim ile buna bağlı tüketim ihtiyacının arttığı, taleplerin değiştiği günümüzde, ekonomik faaliyetlerin devam etmesi için doğal kaynakların temininin sürekliliği hayati öneme sahiptir.

 

2022 yılının başından itibaren Rusya-Ukrayna örneğinde olduğu gibi yakın coğrafyamızda yaşanan çatışmalar, petrol, gaz, kömür, jeotermal, metalik veya endüstriyel hammaddeler gibi jeolojik kökenli kaynaklara olan talebin baş döndürücü bir hızla artmasına ve, Ortadoğu ve Akdeniz başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde ekonomik kriz ve istikrarsızlıklar tetikledi. Bu olguların ana nedenlerini tartışmak ve detaylandırmak amacıyla Kurultayımızın bu yılki ana teması ‘Jeolojik Kaynakların Sürdürülebilir Kalkınmadaki Rolü’ olarak belirlenmiştir. Jeolojik kökenli kaynaklara ve varlıklara sahip olmak tarih boyunca ülkeler ve toplumlar için her zaman stratejik öneme sahip olmuştur ve bu durum günümüz dünyası için giderek daha da önem kazanmaktadır. Doğal hammadde kaynakları açısından zengin ülkeler, özellikle bu kaynakları kamusal yarar çerçevesinde toplum kullanan ülkeler, toplumsal, sosyal, ekonomik açıdan gelişmiş ülkeler olarak değerlendirilmektedir.

 

75. Türkiye Jeoloji Kurultayımızda; bulunduğumuz coğrafya ve çevresinde emperyalist ülkelerin kaynak paylaşımı savaşlarının, ülkemize etkileri ile jeolojik kaynak ve varlıklarımızın aranması, araştırılması, bulunması, işletilmesi ve yönetilmesi süreçlerinde yer alan biz jeoloji mühendislerinin, ülke kalkınmasındaki rolü ve önemini topluma ve yöneticilerine doğru ve etkili anlatılmasını sağlamak önde gelen amacımızdır.

 

Düzenleme Kurulu olarak, aklın ve bilimin rehberliğinde her yıl gerçekleştirilen ve bu yıl Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından kurulan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü, Kurultayımızın ise 75’inci yılı olması nedeniyle, daha bir anlam ifade eden Kurultayımıza tüm bilim insanları ve uygulayıcılarını davet ediyoruz. Meslektaşlarımızın sunacağı çalışmalar ile 75. Kurultayımızın yerbilimleri camiasına yakışır biçimde başarılı olacağına ve toplumun karşı karşıya kaldığı sorunları çözme yeteneğini bir kez daha gözler önüne sereceğine olan inancımız tamdır.

 

Kurultay içerisinde düzenlenecek olan özel oturum, sergi, panel, teknik gezi veya sosyal etkinliklere katılımınızdan dolayı mutluluk duyacağımızı tekrar ifade etmek isteriz.

Aklın ve Bilimin toplumsal yaşamın her alanında hak ettiği yeri alması gerektiğini düşünen herkesi 75. Türkiye Jeoloji Kurultayı’na bekliyoruz…

 

Düzenleme Kurulu     

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bildiri Dosyası: Türkiye Jeoloji Kurultayı’na gönderilecek olan bildiri özleri, aşağıda sunulan word dosyası üzerindeki ilgili form alanları (Başlık, yazar adları, adres bilgisi, öz, abstract, anahtar kelimeler, keywords) doldurularak hazırlanacaktır. Bu word dosyası tasarım özelliklerinin bozulmaması için sınırlandırılmış bir dosyadır. Sadece ilgili alanlara gerekli bilgileri yazıp kaydederek göndermeniz yeterlidir.

>> BİLDİRİ ÖZÜ DOSYASI (.doc)

>>> BİLDİRİ YÖNETİM SİSTEMİ - Bildirinizi buradan gönderebilirsiniz